Make your own free website on Tripod.com
Francais  Deutsch  Versiunea Romana English

EGYEDÜLÁLLÓ ÉS KIKAPCSÓLODÁST ÍGÉRÔ!

Meghívunk 2006. október 22-én. a Romãnesti barlangba a 23.évi szimfónikus koncertre.

A koncerten
1984 szeptember 27-én, Romániában, a Kárpátok belsejében az egyik legszebb kulturális eseményen vehettek részt az érdeklôdôk.. Az elsô, barlangban tartott szimfónikus hangverseny mintegy 660 személy lelkét melengette. A barlangászok és a meghívottak csodálkozva léptek be a gyertyákkal és lámpákkal megvilágitott "koncertterembe". Az elsô nagysikerû koncertet, évente ujabb és ujabb követte. Megszervezésében nagy segítséget nyújtott dr. Lupu Constantin , és néhány temesvári müvelôdési egyesület.. Románia ezzel belépett azon kevés országok sorába, ahol ilyen jellegû koncertre kerül sor. Az eddigi 22 koncerten felejthetetlen élményt nyújtott  W.A. Mozart, E. Grieg, D. Sostakovici, B. Marcello, A. Vivaldi, G. Enescu...szebbnél szebb mûvei. Az évek során a következô zenekarok vettek részt: a Dán Királyi Filharmónikusok, Bécsi szinfonikus zenekar, a római Campania Brass, a temesvári "Banatul" Filharmónia, az aradi Nemzeti Filharmónia , a temesvári Zenemûvészeti Fôiskola szimfónikus zenekara a temesvári "Ion Vidu" Zeneiskola zenekara és még sok más hazai és külföldi híres zene és énekkar. A zenekarok sikerét neves szólisták és karmesterek közremûködése növelte tovább.
  Az idén a temesvári fúvós zenekar fog fellépni egy neves német karmester vezetésével. Többnyire Mozart, Beethowen, Johann Strauss, Schubert darabokat hallgathatunk, de egyéb remekművek is elhangzanak. A belépés ingyenes!
A 'koncert terem'

  Néhány adat a Romãnesti barlangrol:
  Az elsô geológiai és állattani kutatásokat 1872-ben T. Orthmayr földrajztudós végezte. A barlang Romãnesti falu dél-keleti részén helyezkedik el a Poiana-Ruscã hegységben (Temes megye). A közepes nagyságu barlangok kategóriájába tartozik a mintegy 1050m hosszuságával, mely 3 szinten oszlik meg. A bejárat 9,5 m széles és 2m magas, ahol a napf&eacut e;ny mintegy 70m-ig világít be a barlangba. Ezt a falrészt zöld alga  vonta be.
  Evente egyszer, egy ôszi napon a barlang életre kel. Zenészek, turisták és rendezôk hangszerekkel és egyéb felszereléssel gyalog megteszik a mintegy órányi távolságot Romãnest falu és a barlang között. A "koncertterem" kitûnô akusztikájú, amit az elmúlt 21 elôadás sikere is tükrôz. 
 Ha elfogadod meghívásunkat, te is részese lehetsz e ritka kulturális eseménynek.

NE HAGYD KI EZT AZ  EGYÉNI LEHETÔSÉGET!
potij@yahoo.com
 A következô cimeken lehet erdeklodni:
potij@yahoo.com
 
MINDENKIT SZIVESEN LÁTUNK!

Ön volt a -ik látogatónk. Köszönjuk a ránk szánt idôt!
Mindazok akik ezen kivül egy feledhetetlen hegyi túrán szeretnének részt venni, látogassák meg a:
http://www.math.bme.hu/~poti/mag.html
web oldalt.
Egy kis izelitô Erdély és a Kárpatok lenyügözô tályairól:
 http://potij.tripod.com/expo/magy.html 
[Ugrás az elejére.]